Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kynuté těsto univerzál

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 6 porcí Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

  • 250 gramů mouka hladká
  • 250 gramů mouka polohrubá
  • 12 lžiček cukr krupice
  • 42 gramů droždí
  • 250 mililitrů mléko
  • 100 mililitrů olej
  • 1 lžíce sádlo
  • 1 špetka sůl
  • 2 kusy vejce

Příprava

  1. Do mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí (42 g = 1 kostka), zalijeme vlažným mlékem a necháme chvilku vzejít kvásek.
  2. Přidáme zbývající suroviny a důkladně zaděláme hladké nelepivé těsto. Raději trochu hustší (případně přidáváme trochu hladké mouky).
  3. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme vykynout zhruba tak hodinu hodinu a půl.
  4. Těsto promícháme, vyklopíme a můžeme libovolně použít: Buchty na velký pekáč (libovolné náplně: mák, tvaroh, povidla, ovoce...) Koláče: 6 velkých po dvou na plech Rolády a záviny: 2 velké na celý plech (náplně: mák,kakao,skořice,drobečky,oříšky,jablka atd.) Bábovka: jedna větší forma, třeba jen s rozinkami Koláče na celý plech: 2 celé velké plechy Koláčky malé: 4 plechy, vyválet placku a vykrajovat větší skleničkou, kelímkem atd. Rohlíčky: kolo,rozdělit na 8 dílů jako koláč a udělat rohlíčky plněné ořechy, kakaem, skořicí, nebo nechat jen suché jako loupáčky, potřít vejcem.
Tip: Těsto lze zadělat a nechat vykynout i v domácí pekárně
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře