Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Kynuté těsto univerzál
Hodnocení uživatelů :
90 minut
60 minut
6 porcí Středně obtížné Bezmasé
Ingredience
- 250 gramů mouka hladká
- 250 gramů mouka polohrubá
- 12 lžiček cukr krupice
- 42 gramů droždí
- 250 mililitrů mléko
- 100 mililitrů olej
- 1 lžíce sádlo
- 1 špetka sůl
- 2 kusy vejce
Příprava
- Do mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí (42 g = 1 kostka), zalijeme vlažným mlékem a necháme chvilku vzejít kvásek.
- Přidáme zbývající suroviny a důkladně zaděláme hladké nelepivé těsto. Raději trochu hustší (případně přidáváme trochu hladké mouky).
- Lehce posypeme hladkou moukou a necháme vykynout zhruba tak hodinu hodinu a půl.
- Těsto promícháme, vyklopíme a můžeme libovolně použít: Buchty na velký pekáč (libovolné náplně: mák, tvaroh, povidla, ovoce...) Koláče: 6 velkých po dvou na plech Rolády a záviny: 2 velké na celý plech (náplně: mák,kakao,skořice,drobečky,oříšky,jablka atd.) Bábovka: jedna větší forma, třeba jen s rozinkami Koláče na celý plech: 2 celé velké plechy Koláčky malé: 4 plechy, vyválet placku a vykrajovat větší skleničkou, kelímkem atd. Rohlíčky: kolo,rozdělit na 8 dílů jako koláč a udělat rohlíčky plněné ořechy, kakaem, skořicí, nebo nechat jen suché jako loupáčky, potřít vejcem.
Tip: Těsto lze zadělat a nechat vykynout i v domácí pekárně
Žádný nový komentář.