Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Lahodný jablkový koláč

Hodnocení uživatelů:
90 minut 45 minut 8 porcí Středně obtížné

Ingredience

Cesto

  • 250 gramů palmarin
  • 250 gramů hladká mouka
  • 90 gramů práškový cukor

Plnka

  • 5 kusů jablka
  • špetka škorica
  • 240 mililitrů voda
  • 1 lžíce škrobová moučka - Solamyl
  • 50 gramů kryštálový cukor
  • 20 gramů vanilkový cukor
  • snítka soľ
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Příprava

  1. Maslo vyberte z chladničky, aby zmäklo. Zmiešajte múku s cukrom, pridajte do toho pokrájané maslo a vypracujte z toho hladké cesto.
  2. To potom vytvarujte do väčšej guľky, ktorú dáte do igelitového sáčku a takto vložte do chladničky aspoň na hodinu, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.
  3. Teraz si pripravte omáčku, ktorou zalejete jablká. Zmiešajte cukre so škrobovou múčkou a soľou. Vodu nechajte zovrieť a vlejte na túto zmes. Premiešajte a položte na sporák.
  4. Varte 5 minút a miestami premiešajte. Vznikte vám z toho hustý krém. Nakoniec tesne pred odstavením pridajte maslo a vanilkový extrakt. Rozmiešajte to a nechajte vychladnúť.
  5. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a pokrájajte na tenké plátky.
  6. Cesto vyberte z chladničky a rozrežte na jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Najprv vyvaľkajte tú väčšiu a vložte ju do okrúhleho vymasteného a pomúčeného plechu.
  7. Na to vsypte jablká a poprášte ich mletou škoricou. Na vrch vylejte krémový puding.
  8. Zbytok cesta rozvaľkajte, pokrájajte na tenké pásiky a na vrchu si vytvorte mriežky.
  9. Rúru vyhrejte na 200 stupňov a pečte 45 minút.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře