Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Lasagne s boloňskou omáčkou

Hodnocení uživatelů:
20 minut 60 minut 4 porce Středně obtížné Jemně pálivé S masem

Ingredience

Boloňská omáčka

bešamelová omáčka

  • cca 2 lžíce mouka hladká
  • cca 150 gramů máslo
  • 0,5 litrů mléko
  • bílý mletý pepř, sůl

gouda na zasypání

  • 200 gramů nastrouhaný sýr typu Gouda

Příprava

  1. Připravíme si boloňskou omáčku tak, že osmažíme na kapce oleje cibulku (použijeme jednu velkou nebo 2 střední cibule) a poté přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na struhadle na větší kousky a nakonec mleté maso (já osobně preferuji pouze maso hovězí, ale dá se i půl napůl s vepřovým). Necháme krátce restovat, přidáme koření podle chuti a až se maso zatáhne vložíme rajčata (dávám jak čerstvá, tak krájená z plechovky kvůli šťávě). Necháme 20 minut vařit, potom přidáme utřený česnek a lístky bazalky. Popř. ještě dochutíme kořením. Podle chuti můžeme také přidat bílé víno.
  2. Bešamel si připravíme během toho, co se nám vaří boloňská omáčka. V menším hrnci si necháme rozpustit máslo, přidáme mouku, aby vznikla jíška, necháme chvíli restovat a poté zaléváme pomalu mlékem a neustále mícháme, aby nevznikly hrudky. Nakonec ochutíme pepřem a solí, někdo přidává i goudu, podle chuti. Příprava potrvá asi 10 minut, bešamel by měl mít asi polotekutou konzistenci.
  3. Až jsou obě omáčky hotové začneme do pekáčku klást jednotlivé vrstvy. Pekáček je dobré vymazat máslem. 1. vrstva lasagne, 2. vrstva boloňská omáčka, 3. vrstva bešamel. A tak pokračujeme až máme pekáček plný. Končit bychom měli vrstvou bešamelu a ten poté zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut dokud není povrch krásně zlatavý.
Tip: Lepší je omáčku udělat hodně rajčatovou s velkým množstvím šťávy, aby ji těstoviny dobře nasákly a nebyly tvrdé.
Tip: Těstoviny zakoupíte ve všech supermarketech, pokud máte jen malý pekáček jako já, tak balíček lasagni využijete alespoň na dvě vaření.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře