Linecký tvarohový koláč

Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Linecký tvarohový koláč
45 minut 25-35 10 porce Středně obtížné Nelze


Ingredience

linecké těsto

  • rostlinný tuk Hera - 200 gramů
  • moučkový cukr - 100 gramů
  • vejce - 1 kus
  • hladká mouka - 300 gramů
  • vanilkový cukr - 1 balení
  • Hera a mouka na vymazání a vysypání plechu -

piškotové těsto

  • vejce - 2 kusy
  • hladká mouka - 100 gramů
  • krupicový cukr - 80 gramů

náplň, zdobení

  • měkký tvaroh - 500 gramů
  • krupicový cukr - 150 gramů
  • malé jahody - 10 kusů
  • vejce - 3 kusy
  • vanilkový cukr - 1 balení
  • lístky meduňky -
  • moučkový cukr na posypání -

Příprava

  1. Na linecké těsto nakrájíme tuk na menší kousky a necháme ho změknout. Přidáme moučkový i vanilkový cukr a mírně prohněteme. Pak vmícháme vejce a nakonec prosátou mouku. Rychle vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odpočívat.
  2. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vychlazené těsto rozválíme na obdélníkový plát, přeneseme ho na plech a vidličkou několikrát propíchneme. Předpékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 5 minut.
  3. Do misky dáme tvaroh, vejce, krupicový a vanilkový cukr. Ze všech přísad utřeme hladký krém, který stejnoměrně naneseme na předpečený plát. Pro piškotové těsto oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, do kterého zlehka vmícháme žloutky a prosátou mouku.
  4. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na tvarohovou náplň do tvaru mřížky. Koláč vložíme do předehřátě trouby a dopékáme při 180 °C ještě 20 až 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a poprášíme cukrem. Ozdobíme kousky jahod a lístky meduňky.
  5. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
Tisk Zavřít