Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Loupáky

Hodnocení uživatelů:
70 minut 30 minut 16 porcí Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

Kvásek

  • 1 půlka droždí
  • 2,5 dl mléko
  • 3 lžičky cukru

Těsto

  • 500 gramů hladké mouky pšeničné
  • 3/4 kostky másla
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžička soli

potěr a náplň

  • 1 kus vejce
  • 50 gramů rozinky

Na potření

  • 1 vejce na potření

Příprava

  1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme cukr, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Smícháme se zbytkem ingrediencí, máslo by mělo být změklé a mouka prosátá. Na pomoučeném vále zaděláváme těsto tak dlouho, dokud se nelepí a dáme na půl hodiny odpočinout. Za tu dobu trochu nakyne, vyjmeme ho, rozdělíme na dvě poloviny, trochu zaděláme a rozválíme na placku. Každou rozdělíme na osm dílů, středový cíp trochu více rozválíme, a k okraji klademe rozinky (skvělé jsou předem namočené v rumu), můžeme použít i cokoli jiného - mák, náplň z ořechů, čokoládu...zamotáváme od delší strany a pokládáme na plech (dále od sebe) nejlépe spoje, aby se nám v troubě nerozmotaly. Položíme je dál od sebe, ještě nám vykynou a necháme dalších asi 15-30 minut stát.
  3. Nakonec je potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme péct na 200 stupňů minimálně na 20 minut
Tip: Místo mléka dávám vodu smíchanou se smetanou
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře