Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Makový dort s meruňkami

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 45 minut 12 porcí Náročné

Ingredience

korpus

  • 60 gramů rostlinný tuk Hera
  • 220 gramů moučkový cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 2 kusy vejce
  • 220 gramů hladká mouka
  • 1 balení kypřící prášek do pečiva
  • 150 gramů mletý mák
  • 50 mililitrů mléko
  • 1 lžíce citrónová šťáva
  • Hera a hrubá mouka do formy

krém

  • 300 mililitrů mléko
  • 100 gramů cukr krupice
  • 1 balení vanilkový puding v prášku
  • 150 gramů rostlinný tuk Hera

zdobení

  • 300 gramů kompotované meruňky
  • 150 gramů moučkový cukr
  • strouhaný kokos na obalení stran dortu
  • 2 lžíce citrónová šťáva

Příprava

  1. Změklou Heru utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a vejci do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, mléko, mák a vše dobře promícháme.
  2. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus krátce vychladnout ve formě, poté ho z ní uvolníme a necháme zcela vychladnout na kovové mřížce.
  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme elektrickým robotem a postupně do něj zašleháme Heru nakrájenou na malé kousky.
  4. Korpus vodorovně prokrojíme na poloviny. Na jednu rozetřeme část krému a poklademe půlkami meruněk (několik jich necháme na dozdobení dortu), které zakryjeme zbylým krémem. Přiklopíme druhým dílem korpusu a necháme dort ztuhnout v chladničce.
  5. Cukr prosijeme přes husté sítko a přidáme citronovou šťávu. Polevu mícháme a postupně přidáváme horkou vodu, až vznikne hladká lesklá hmota. Potřeme jí povrch ztuhlého dortu, ozdobíme ho zbylými meruňkami a strany obalíme strouhaným kokosem.
  6. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře