Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Medový dort

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
50 minut 30-35 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

korpus

  • 4 kusy vejce
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 50 gramů krupicový cukr
  • 200 gramů med
  • 2 lžíce mléko
  • 2 lžíce rum
  • 280 gramů hladká mouka
  • 1/2 lžičky mletá skořice
  • 1 špetka mletý hřebíček
  • 1/2 balení kypřící prášek do pečiva
  • Hera a hrubá mouka do formy

krém, zdobení

  • 300 mililitrů mléko
  • 30 gramů krupicový cukr
  • 80 gramů polohrubá mouka
  • 100 gramů rostlinný tuk Hera
  • 150 mililitrů zakysaná smetana
  • 1 lžíce med
  • 200 gramů opražené lískové ořechy
  • 2 lžíce barevné želé

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Obě hmoty spojíme a postupně do směsi opatrně zašleháváme med, vlažné mléko a rum. Pak zlehka vmícháme asi polovinu prosáté mouky. Nakonec do těsta zapracujeme sníh a zbytek mouky smíchaný se skořicí, hřebíčkem a kypřicím práškem.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme a jeho povrch uhladíme. Pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 až 35 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout, uvolníme ho z formy a vodorovně prokrojíme na tři díly.
  3. V hrnci svaříme mléko a krupicový cukr. Zahustíme moukou a krátce provaříme. Pak směs dáme do mixéru a mícháme, dokud nevychladne. Přidáme změklou Heru, zakysanou smetanu, med a vyšleháme na hladký krém.
  4. Jednotlivé díly korpusu k sobě slepíme krémem a necháme ztuhnout v ledničce. Po ztuhnutí potřeme povrch a boky dortu zbytkem krému, posypeme praženými, nahrubo namletými oříšky a dozdobíme želé.
  5. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře