Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Narozeninový dort

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 6 kusů vejce
  • 360 gramů moučkový cukr
  • 230 mililitrů olej
  • 150 mililitrů vroucí voda
  • 375 gramů hladká mouka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • 3 - 4 lžíce kakao

Tvarohový krém

  • 750 gramů měkký tvaroh
  • 750 mililitrů smetana ke šlehání
  • 150 - 200 gramů moučkový cukr
  • 2 sáčků vanilkový cukr
  • 1 balení želatinový ztužovač

Na ozdobení

  • 1 balení čokoládová poleva
  • 3 kusy marcipánové figurky

Příprava

  1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a vmícháme. Přidáme vroucí vodu a opět vmícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, vmícháme do těsta. Nakonec vyšleháme sníh a přidáme do těsta. Těsto rozlijeme do dvou dortových forem, jedné menší a jedné větší a dáme péct. Pečeme asi na 170 stupňů 45 - 60 minut. Upečený korpus necháme vystydnout.
  2. Na krém si ušleháme tvaroh s cukrem a mlékem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a přimícháme do tvarohu. Nakonec ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuha a vmícháme do tvarohu.
  3. Vychladlé korpusy rozkrojíme na pláty a promažeme krémem, naskládáme na sebe širší a užší korpus. Celý dort také pomažeme krémem i z venku. Čokoládu nastrouháme na jemno a naneseme na boky dortu.
  4. Vršek dortu, i vršek prvního patra, který vykukuje ozdobíme krémem. Prostředek vrchního patra dozdobíme čokoládovou polevou. Dle fantazie přidáme marcipánové figurky a dortové svíčky.
Tip: Korpus si upečeme nejlépe den dopředu.
Tip: Dort necháme v chladničce nejlépe přes noc odležet.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře