Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Ořechový dort Esterhazy

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
40 minut 20 minut Středně obtížné

Ingredience

Na těsto

  • 150 g ořechů
  • 150 g mandlí nebo arašídů
  • 8 bílků
  • 250 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g Hera máslová příchuť

Na krém

  • 500 ml mléka
  • 400 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 5 žloutků
  • 500 ml smetany
  • 2 balíčky ztužovače šlehačky
  • 5 cl koňaku

Na ozdobu

  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 70 g Hera máslová příchuť

Příprava

  1. Opražte ořechy a mandle o posekejte je na hrubo, případně můžete použít i arašídy. Část ořechů odložte stranou na pozdější dozdobení. Vyšlehejte bílky na pevný a tuhý sníh, do kterého opatrně vmíchejte posekané ořechy předem spojené s moukou. Do směsi nakonec opatrně zapracujte rozpuštěný rostlinný tuk na pečení Hera. Hotovou hmotu rozetřete na pečící papír do tvaru 5 placek na 150 °C.
  2. Na přípravu krému dejte vařit 3/4 množství mléka, v misce rozšlehejte zbylé mléko s pudinkem a cukrem a vmíchejte do vroucího mléka a míchejte do ztuhnutí, poté odstavte z tepla a přidejte žloutky. Hotový krém nechte důkladně vychladnout. Po vychlazení pudinkového krému jej rozšlehejte a přilijte koňak a opatrně přimíchejte do pevné pěny vyšlehanou smetanu se ztužovačem.
  3. Jednotlivé sněhové placky korpusu spojte krémem, kterým potřete i boky vzniklého dortu, ty pak obsypte drcenými ořechy, které jste si na začátku dali stranou.
  4. Povrch dortu polijte polevou z bílé čokolády, kterou připravíte rozpuštěním bílé čokolády s 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť. Vzor na povrchu dortu vytvoříte jednoduše pomocí tmavé polevy z 50 g hořké čokolády rozpuštěné se zbylým rostlinným tukem Hera máslová příchuť, a to tak že pomocí sáčku nastříkáte na ještě nezatuhlou bílou polevu od středu spirálu, kterou pomocí nože střídavě od a ke středu protáhnete nožem. Tím vznikne mramorový efekt. Hotový koláč dejte vychladit.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře