Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Ořechový přikrytý koláč

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
40 minut 45 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

těsto

  • 200 gramů rostlinný tuk Hera
  • 400 gramů hladká mouka
  • 1 lžička nastrouhaná citrónová kůra
  • 200 gramů moučkový cukr
  • 1 kus vejce na potření

náplň

Příprava

  1. Nejdřív připravíme náplň: smetanu svaříme s krupicovým a vanilkovým cukrem, medem a jemně nastrouhanými ořechy. Počkáme, až vychladne, a pak přidáme rozdrcené piškoty. Dobře promícháme a necháme asi hodinu odstát.
  2. Heru nakrájíme na kousky a zpracujeme s prosátým cukrem, moukou, žloutky a citronovou kůrou. Vše dobře a rychle zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 30 minut odležet.
  3. Těsto rozdělíme na třetiny. První část rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu o průměru 26 cm. Z druhé třetiny těsta vytvoříme pás na okrajový lem koláče, kterým vyložíme boky formy. Na takto připravený korpus rozetřeme ořechovou náplň. Z poslední třetiny vyválíme opět kulatý plát velikosti formy a vykrájíme do něj několik otvorů ve tvaru kytičky. Těsto opatrně položíme na náplň, mírně přitiskneme. Povrch můžeme ještě poklást zbylými vykrájenými kousky těsta.
  4. Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě a pak formu uvolníme a sundáme. Před podáváním pocukrujeme.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře