Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Oříškový dort s krémem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 30 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

korpus

  • 4 kusy vaječný žloutek
  • 10 lžic horká voda
  • 100 gramů mleté vlašské ořechy
  • 200 gramů polohrubá mouka
  • 300 gramů cukr krupice
  • 1/2 balení kypřící prášek do pečiva
  • 4 kusy vaječný bílek
  • 1 lžíce nastrouhaná citrónová kůra
  • 50 gramů rostlinný tuk Hera

krém, zdobení

  • 250 gramů rostlinný tuk Hera
  • 50 gramů moučkový cukr
  • 3 lžíce rum
  • 100 gramů krupicový cukr
  • 100 mililitrů smetana ke šlehání
  • 100 gramů vlašské ořechy na posypání
  • meruňkový džem

Příprava

  1. Ušleháme do pěny žloutky s cukrem a horkou vodou. Přidáme ořechy, citronovou kůru, mouku s kypřicím práškem a rozpuštěnou Heru. Nakonec zlehka přimícháme bílkový sníh.
  2. Hotové těsto naplníme do dortové formy o průměru 24 cm, vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme.
  3. Vodorovně prokrojíme na tři díly a každý z nich potřeme meruňkovým džemem. Z vody, krupicového cukru a smetany vyrobíme karamel. Heru a moučkový cukr utřeme do pěny. Přimícháme karamel a rum. Dvěma třetinami připraveného krému slepíme prokrojený korpus.
  4. Celý dort potřeme částí zbylého krému, ozdobíme jím povrch a posypeme ho ořechy, případně kakaem a moučkovým cukrem. Necháme alespoň 30 minut vychladit v lednici.
|
|
| Tisk
Knorr

Zeptejte se šéfkuchaře