Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Palačinkové koule s makovou nádivkou a omáčkou z šípkovo-černorybízového čaje

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 10 minut 8 porcí Středně obtížné

Ingredience

palačinky

  • 300 gramů hladká mouka
  • 2 kusy vejce
  • 1 lžička sůl
  • 2 lžíce cukr
  • mléko
  • olej na smažení
  • 200 gramů mák
  • 100 gramů moučkový cukr

svařené mléko

  • 1 litr mléko
  • 4 lžíce cukr
  • 1 lžička vanilková tresť

omáčka

  • 3 kusy pyramidové sáčky šípkovo-černorybízového čaje
  • 1 dl suché červené víno
  • 2 lžíce akátový nebo květový med
  • 1 kus citrón
  • 1 lžíce škrob
  • čerstvá máta na ozdobu

Příprava

  1. Vejce, sůl, cukr a trochu mléka smícháme tak, abychom získali těsto husté jako smetana. Přidáme 0,5 dl oleje a před smažením palačinek 10 minut počkáme. Z těsta uděláme 16 velmi tenkých palačinek.
  2. Na přípravu náplně smícháme moučkový cukr s mákem a ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Vezmeme čtyři větší kusy alobalu, doprostřed dáme trochu margarínu (průměr 20 cm – velikost palačinky) a na každý položíme palačinku. Přidáme trochu makové směsi, přikryjeme palačinkou a postup opakujeme. Na každý kus alobalu dáme čtyři palačinky. Potom okraje alobalu pevně spojíme a zkroutíme tak, abychom získali kouli, kterou podle potřeby ještě dotvarujeme rukama.
  3. Svaříme mléko, přidáme vanilkovou tresť a cukr, palačinkové koule a vaříme 5 minut při nejnižší teplotě. Koule vyndáme a necháme okapat.
  4. Pyramidové sáčky zalijeme 2 dl vody a červeným vínem a necháme vylouhovat 2 minuty. Ochutíme medem, strouhanou kůrou z poloviny citrónu, citrónovou šťávou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v malém množství studené vody.
  5. Na talíř nalijeme trochu omáčky a na ni položíme palačinkové koule překrojené na polovinu. Ozdobíme čerstvou mátou.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře