Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Pečené kuře servírované s jarní zeleninkou a jemným bramborovým pyré

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
10 minut 75 minut Snadné S masem

Ingredience

Na kuře

  • chlazené kuře kolem 2 kil
  • 0,5 kilogram červená cibule, bílá cibule, česnek, karotka
  • 0,2 kilogram cuketa
  • 0,2 kilogram červená řepa loupaná
  • 2 lžičky soli
  • 10 kuliček celého pepře čtyř barev
  • 4 kuličky nové koření
  • 5 lístků bobkového listu
  • 0,3 kilogram Flora Gold
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 2 hlavy česneku
  • půl hrsti kmínu

Na bramborové pyré

  • 1 kilogram brambory (varný typ C)
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička soli
  • 150-200 mililitrů smetana
  • 100 gramů Flora Gold
  • Petrželka na zdobení 

Příprava

  1. Zeleninu omyjeme a očistíme, karotku zbavíme zelených částí, cuketu nakrájíme na kolečka, palice česneku na půlky. Na trošce rostlinného tuku Flora Gold necháme rozvonět bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu a chvilku orestujeme.
  2. Do pekáče dáme takto připravenou zeleninu, přidáme tymián a dáme péci v pekáči do trouby na 20 minut při 180°C, posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 200°C. Po upečení lehce osolíme.  
  3. Kuře omyjeme a osušíme. Pod kůži na prsou vtlačíme rostlinný tuk Flora Gold, aby byly prsíčka po upečení šťavnatá a pořádně kuře osolíme a okmínujeme ze všech stran. Přilijeme trošku vody a pečeme v otevřeném pekáči 30 minut na 180-200 °C. Pak pečeme dalších 30-45 minut na 200-250 °C. Při pečení lehce poléváme výpekem až bude kůrčička křupavá a dozlatova.
  4. Před porcováním necháme kuře stát 5-8 minut.
  5. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v malém množství osolené vody vaříme do měkka. Vodu scedíme, přidáme rostlinný tuk Flora Gold, muškátový oříšek, mléko podle potřeby a mixujeme do hladka.  Kuře naporcujeme a podáváme s pečenou zeleninou a bramborovým pyré, dozdobeným oříškem z rostlinného tuku Flora Gold a sekanou listovou petrželkou.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře