Pečený ovocný čaj

Autor:
Pečený ovocný čaj
30 minut 40 minut Snadné


Ingredience

  • různého čerstvého ovoce - 2 kilogramy
  • krystalového cukru - 750 gramů
  • citrónová šťáva - 2 kusy
  • hvězdiček badyánu - 5 kusů
  • velkých kousků skořice - 5 kusů
  • hřebíčku - 15 kusů
  • mletého zázvoru - špetka
  • mletého kardamomu - špetek

Příprava

  1. Ovoce omyjeme, zbavíme případných stopek a vypeckujeme nebo vykrájíme - neloupeme! Větší druhy nakrájíme na kousky. Ovoce rozložíme na velký hluboký plech, prosypeme je cukrem 500 - 750 g), přidáme koření a citrónovou šťávu ze 2 citrónů, promícháme a plech vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme po dobu 30-40 minut. Během pečení ještě několikrát promícháme. Mezitím si připravíme skleničky, např. od dětské výživy. Do upečeného ovoce přidáme podle chuti rum (není nutný), horkou směsí ihned plníme připravené skleničky, zašroubujeme víčko a skleničky otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
  2. Čaj připravíme tak, že dáme do sklenice asi tři lžičky ovocné směsi a zalijeme horkou vodou.
Tip: krystalového cukru (podle druhu a vyzrálosti ovoce)
Tip: čerstvého ovoce (použila jsem jablka, hrušky, mandarinky, hrozny, švestky, broskve, nektarinky, jahody
Tisk Zavřít