Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Perníková chaloupka

Hodnocení uživatelů:
60 minut 40 minut 6-8 porcí Náročné

Ingredience

Perník - těsto

  • 1 kilogramů hl. mlouka
  • 150 gramů med
  • 480 gramů cukr moučka
  • 4 kusů vejce
  • 2 kusy žloutky

Bílková poleva

  • 2 kusy bílky
  • 250 gramů cukr moučka

Příprava

  1. Vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté vyválíme silnější plát cca 1 cm a z něho musíme vykrojit celkem 9 velkých částí + ze zbytečku komín a babu Jagu. Spodní ovál cca 30 cm x 25 cm. Dvě boční stěny 25x15 cm, dvě menší stěny 20x15 cm, na střechu dva obdélníky 25x15 cm a dva trojúhelníčky 19x13x13cm. Vykrájíme okýnka a dvířka, dvířka také upečeme. Nezapomeneme na komín - dva malé obdélníčky, které pak slepíme, trošku zkosené na krátké straně - aby kopírovaly sklon střechy. A pak ještě Ježibabu. Stačí nějaký tvar a pak ji bílkovou polevou nakreslit. Všechny tvary upečeme při 180 stupních asi po 15-20 minutách. Plech vymažeme a poprášíme moukou. Bílkovou polevu si připravíme z bílků a moučkového cukru, třeme nebo šleháme tak dlouho, dokud se po kápnutí na papír neudělá špička. Pak můžeme zdobit a lepit.
  2. Nejdříve přilepíme obvodové zdi k podstavci. Každou část chvíli držíme, než bílková poleva neztuhne. Vypomoci si můžeme třeba párátky. Pak přilepíme trojúhelníčky na střechu. Vše ale nejdříve zkusím, jestli to bude pasovat. Bude zapotřebí více rukou. Popř. někde kousek uřízneme nebo nastavíme polevou.
  3. Zdobíme až chaloupka drží pohromadě, můžeme použít nějaké ozdůbky, bonbonky a pod.
Tip: Možná je nejlepší péct velké plochy na pečícím papíře nebo na vymaštěném a moukou posypaném alobalu, abychom neriskovali, že se nám části polámou při odebírání z plechů.
Tip: Pokud bychom si nejdříve chtěli chaloupku slepit a nechat řádně zaschnout do druhého dne, nebo pár hodin, tak je lepší bílkovou polevu udělat na dvakrát.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře