Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Pizza s domácí omáčkou

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 30 minut 8 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

Na těsto na pizzu

  • 70 dekagramů mouky
  • 1 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 balení droždí 1 kostka
  • 2-3 lžičky kmínu mletý
  • 2-3 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 4,5 dl kefíru velká sklenice

Na omáčku

  • 2-3 cibule středně velká hlavička
  • 2-3 lžičky oregána
  • 10-12 stroužků česneku
  • 1-2 lžičky pepře černého, mletého
  • 20 dekagramů rajčatového protlaku
  • 3-4 lžíce cukru
  • 10-15 dekagramů anglické slaniny uzené, vařené (ale pokud máme doma obyčejný špek, také bude výborný)

K dochucení

  • 2 konzervy kukuřice
  • 8 kusů fialové cibule střední hlavička
  • 8 vajec
  • 30-40 dekagramů sýra ke strouhání
  • 80 dekagramů anglické slaniny vařené, uzené

Příprava

  1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr a droždí, poté necháme droždí pracovat. Mezitím mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a kmín. Uděláme ve směsi důlek, do něj vlijeme kefír, olej a mléko s droždím. Těsto dobře propracujeme, hněteme ho do té doby než se odlepuje od stěn mísy. V té chvíli ho vyndáme na desku, rozdělíme na čtvrtiny a ty ještě přepůlíme, čímž získáme 8 stejných bochánků. Ty ještě zformujeme, dáme do plastové misky a navrchu trošku potřeme olejem, zakryjeme a dáme odpočívat do lednice.
  2. Omáčku připravíme následujícím způsobem. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme pražit na mírný oheň, aby se nespálila. Používáme-li anglickou slaninu, přilijeme malinko oleje. Zatímco se praží slanina, nakrájíme cibuli a na drobno také česnek. Když je slanina opražená, vyndáme ji z pánve a odložíme stranou, ve zbylém tuku orestujeme cibuli a česnek. Když cibule zrůžoví, vlijeme rajčatový protlak, doplníme asi 1-1,5 dl vody, přidám pepř, cukr a oregáno. Vrátíme slaninu a vaříme do zhoustnutí. Na závěr vše rozmixujeme.
  3. Vejce uvaříme, poté zchladíme ve studené vodě a kráječem na vajíčka rozkrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na nudličky, nakrájíme také cibuli a kukuřici necháme okapat v sítku. Sýr nahrubo nastrouháme do plastové misky. Připravené přísady skladujme zvlášť v plastových krabičkách.
  4. Bochánek vykynulého těsta dáme na plech a rukama rozmačkáme. Pomažeme omáčkou a podle chuti ozdobíme. Před pečením necháme 5-10 minut stát v pokojové teplotě. Pečeme na 200 stupňů asi 10-15 minut. Když je vršek upečený, zkontrolujeme také spodek, aby nezůstal syrový. Dobrou chuť!
Tip: Těsto v lednici vydrží i dva dny, takže pokud víme, že chceme dělat pizzu, těsto můžeme připravit den předem.
Tip: Podle chuti můžeme posypat čímkoliv, hranice určuje jen naše fantazie.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře