Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Plněný vepřový bok

Hodnocení uživatelů:
20 minut 100 minut 6 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

Maso

  • 1 kilogram vepřový bok bez kosti
  • 2 lžíce směsi koření na vepřové maso (dovoz Řecko) (oregano, římský kmín, hřebíček, sušený česnek, sušená cibule)
  • 1/2 litru vývaru z vepřových kostí
  • dle chuti sůl, pepř
  • režná nit

Nádivka

  • 1 kus starší rohlík
  • 1 dl smetana
  • 2 kusy syrová kuřecí játra
  • 1 kus vejce
  • 1 lžíce celerová a petrželová nať
  • dle chuti sůl, pepř
  • dle chuti muškátový oříšek

Příprava

  1. Vepřový bůček bez kosti (nejlépe špička) dobře očistíme a přesně uprostřed vytvoříme velmi opatrně kapsu. Ideální je tzv. vykosťovací tenký nůž, u kterého je malá řezná plocha a dobře tak můžeme kontrolovat řez a zabránit tak nechtěnému proříznutí.
  2. Nádivku vytvoříme nakrájením staršího rohlíku na malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce. Nasekáme dva kousky syrových kuřecích jater na menší kousky a nasekáme i celerovou a petrželovou nať. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Lehce osolíme a opepříme. Dochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku a vše dokonale spojíme. Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
  3. Po vychlazení plníme rukou kapsu v bůčku. Bůčkovou kapsu neplníme až po hranu, ale počítáme s tím, že budeme muset kapsu zašít. Nádivku sklepneme tak, aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy. Kapsu zašijeme režnou nití. Takto naplněný bůček po celém obvodu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi koření na vepřové maso. Naplněný a okořeněný vepřový bůček dáme na pečící papír do pekáče. Podlijeme vývarem z kostí a přikryté pečeme 90 minut. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
  4. Výpek scedíme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky. Necháme provařit asi 5 minut. Podáváme nakrájený bůček na silnější plátky s vařeným bramborem.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře