Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

"Pravá-nepravá svíčková" aneb i vepřová kýta je dobrá

Hodnocení uživatelů:
30 minut 90 minut 6-8 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1 kilogram vepřová kýta v celku
  • 20 dekagramů špek
  • 1 halali velké
  • 2-3 mrkev větší
  • 2 petržel větší
  • 1/4 -1/2 kusu celer věší
  • 1 kus cibule
  • dle potřeb tuk (nejlépe sádlo,olej)
  • dle potřeb sůl
  • dle potřeb pepř
  • 1/4 - 1/2 lžičky tymián sušený
  • 10 kuliček pepř celý - černý
  • 5 kuliček nové koření celé
  • 2-3 kusy bobkový list
  • dle potřeb voda
  • dle potřeb mléko
  • dle potřeb hladká mouka na zahuštění
  • dle potřeb ocet

Příprava

  1. Maso v celku omyjeme,osušíme ,prošpikujeme cca 3mi proužky špeku (1x1 cm),osolíme, opepříme.Po té si do hrnce (nejlépe papinového) dáme rozehřát tuk,a na rozpálený tuk vložíme maso a krátce orestujeme ze všech stran,aby se maso zatáhlo,pak vyndáme na talíř a přikryjeme.
  2. Tuk nevyléváme-ale v případě potřeby dodáme.Nakrájíme si zbytek špeku,cibuli,mrkev,celer,petržel na půlkolečka (vše tak 0,5 cm široké,nemusí být na jemno, ale kdo chce ,může nastrouhat),vložíme nakrájenou cibuli a zeleninu se špekem do hrnce a restujeme,až se vše trochu orestuje a pustí vůni.Pak přidáme halali,koření(pepř celý,nové koření,bobkový list,tymián,osolíme,opepříme,vložíme maso,podle potřeby přilijeme vodu,aby se mělo maso v čem dusit,přiklopíme a dusíme do měkka.(průběžně hlídáme a přiléváme podle potřeby vodu)
  3. Když je maso měkké,vyndáme jej a udržujeme nejlépe zakryté a v teple.Ze zeleniny vyndáme bobkové listy,jiné koření nevyndavám a vše rozmixuji tyčovým mixérem na kaši-trošku zředím mlékem ,aby se lépe mixovalo.Pak vše propasíruji pře jemnější síto,a ještě jednou rozmixuji do jemna,přivedu k varu a pokud je omáčka moc řídká ,zahustím moukou ,kterou jsem rozkvedlala v mléce.(Nikdy se mi nestalo že bych jí musela zahušťovat, zelenina a smetana udělá své.)Vleju smetanu a provařím, dochutím cukrem,popřípadě octem,solí a pepřem a je hotovo
Tip: Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem :-)
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře