Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Quiche se špenátem a slunečnicovými semínky

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 35 minut 4 porce Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

těsto

  • 240 gramů hladká mouka (může být i celozrnná)
  • sůl a mletý koriandr
  • 80 gramů rostlinný tuk Hera
  • 0,75 dl smetana
  • 20 gramů droždí
  • 2,5 lžic vlažná voda
  • 1 lžička med (může být i cukr)
  • hladká mouka na podsypání těsta
  • rostlinný tuk Hera na vymazání formy

náplň

  • 1 kilogram čerstvý špenát
  • 2-3 kusy velká cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 0,4 dl olej (olivový nebo z dýňových semínek)
  • 80 gramů loupaná slunečnicová semínka
  • 3 kusy vejce
  • 2 dl smetana
  • 100 gramů ementál
  • 1 lžička mletý bílý pepř
  • 1 lžička mletý muškátový oříšek
  • sůl

Příprava

  1. Droždí rozdrobíme do vlažné vody a čtvrt hodiny počkáme, než vyběhne. Poté přidáme ostatní suroviny ohřáté na pokojovou teplotu a uhněteme těsto. Hotovo je, když se nelepí na stěnu mísy. Přikryjeme jej a necháme na teplém místě odpočívat alespoň půl hodiny. Mezitím připravíme náplň.
  2. Otrháme lístky špenátu a omyjeme je. Spaříme v lehce osolené, vroucí vodě. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Špenát trochu vymačkáme a několika řezy nakrájíme nahrubo.
  3. Cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme špenát a na mírném plameni dusíme 5–6 minut. Necháme vychladnout. Slunečnicová semínka nasucho opražíme. Vejce trochu našleháme, přidáme smetanu a strouhaný sýr. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým ořechem a přimícháme slunečnicová semínka.
  4. Formu o průměru 26 cm s nízkým lemem vymažeme Herou a vyložíme těstem tak, aby tvořilo okraj. Špenát s cibulí smícháme se 2/3 smetanové masy a rovnoměrně rozložíme na těstě. Zbytek masy nalijeme nahoru a 35 minut pečeme v předehřáté troubě na 200 °C (v horkovzdušné 175–180 °C).
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře