Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky

Hodnocení uživatelů:
10 minut 120 minut 8 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1 kilogram falešná hovězí svíčkové
  • 1 kilogram čerstvé fazolky (mix zelené-žluté)
  • 250 mililitrů Rama Cremefine na vaření
  • 360 mililitrů sladká smetana na vaření
  • 1 kus cibule, mrkve, petržele, petrželová nať
  • dle chuti máslo, sůl, bílý pepř, olivový olej
  • dle chuti tymián, rozmarýn, jalovec, nové koření

Příprava

  1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička. Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin.
  2. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření. Přidáme k masu jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu. Vaříme při mírném varu. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100 g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm.
  3. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí. Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. V průběhu provařování dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla.
  4. Tím máme omáčku hotovou. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.
Tip: Hovězí líčka jsou kližkovité maso, takže když se povedou tak jsou jako masová buchta :)
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře