Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

špecle s uzeným masem, zelím a smetanou

Hodnocení uživatelů:
30 minut 10 minut 4 porce Snadné S masem

Ingredience

těsto na špecle

  • 4 vejce
  • 500 gramů hladká mouka
  • 2 lžičky soli
  • 100 mililitrů vody

zelí, smetana, uzené maso

  • 1 sáček zelí
  • 100 gramů uzeného masa
  • 1 kalíšek smetany

Příprava

  1. nejdříve si uvaříme zelí (cca 60 min do změknutí)
  2. Poté si připravíme těsto na špecle. Hladkou mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl a asi 100 ml vody. Vařečkou vypracujeme těsto. Přitom přiléváme vodu, dokud není těsto hladké, pevné a vláčné. Necháme 15 minut odpočinout.
  3. V hrnci dáme vařit litr vody. Přidáme lžičku soli a lžíci oleje. Mokré struhadlo položíme na hrnec a do vroucí vody strouháme špecle. Můžeme použít i síto na halušky. Špecle jsou uvařené, když vyplavou na povrch. Vyjmeme děrovanou naběračkou.
  4. nakrájíme si najemno uzené maso nebo slaninu apod.
  5. Ještě horké špecle, zelí a uzené maso zamícháme a zalijeme smetanou na vaření, dochutíme solí (dle slannosti uzeného masa), ihned podáváme
Tip: můžeme přidat nasekanou pažitku nebo jarní cibulku
|
|
| Tisk

Zeptejte se šéfkuchaře