Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Spišská vepřová kýta na divoko

Hodnocení uživatelů:
20 minut 90 minut 6 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1 kilogram vepřové kýty
  • 1 sáček koření „Zvěřina“
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 rajčata
  • 200 gramů uzené slaniny
  • dle chuti olej, sůl, pepř

Příprava

  1. Vepřovou kýtu převážeme nití, z důvodu udržení hezkého tvaru při podávání. Takto ovázané maso prošpikujeme klíny Spišské uzené slaniny (6-8 klínů). Ve třech lžících oleje rozmícháme koření „Zveřina“ a po smíchání s olejem vytvoří tmavošedou až černou emulzi. Připravené a prošpikované maso osolíme a vetřeme do něj vzniklou kořeněnou směs. Přendáme do vhodné nádoby, polijeme zbytkem směsi a dáme uležet do lednice do druhého dne.
  2. Po uležení si nakrájíme cibuli, mrkev a rajčata nahrubo a vložíme společně s naloženou vepřovou kýtou do většího hrnce a podlijeme vodou. Dusíme zakryté na mírném plamenu cca 60-90 minut (vzhledem k tomu, že maso máme ovázáno, nebude se nám rozpadat).
  3. Po udušení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a udržujeme teplé. Vydušenou velmi silnou šťávu z masa, koření a zeleniny scedíme (nepasírujeme). Dle potřeby a chuti osolíme a opepříme. Lehce zahustíme moukou a zjemníme lžící másla.
Tip: Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory, ale i houskový knedlík..
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře