Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Štola s mandlemi a rozinkami

Hodnocení uživatelů:
6 porcí Středně obtížné Jemně pálivé Bezmasé

Ingredience

  • 500 gramů mouky polohrubé
  • 1 špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 200 mililitrů mléka
  • 150 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 100 gramů mandlí
  • 100 gramů hrozinek
  • 70 gramů marcipánu
  • 1 lžíce citronové kůry

Příprava

  1. Připravte kvásek. Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a 15 minut nechte vzejít kvásek.
  2. Zadělejte těsto. Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.
  3. Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s rozinkami, nakrájeným marcipánem a citronovou kůrou je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štólu přeneste na plech a nechte asi čtvrt hodiny kynout.
  4. Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štólu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 35 minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli.
Tip: Štólu podávejte se silnou kávou, dobrým čajem nebo hustou čokoládou.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře