Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Střapatá Terka

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
35 min 25 min 6 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 200 gramů moučkový cukr
  • 1 kus vejce
  • 50 gramů rostlinný tuk Hera
  • 40 gramů med
  • 300 gramů hladká mouka
  • 1 lžička prášek do pečiva Dr.Oetker
  • 2 dl mléko

Poleva

Na obalení

Příprava

  1. Na přípravu těsta necháme rozpustit 5 dkg Hery a v případě potřeby přidáme i med a rozehřejeme spolu. Celé vajíčko rozbijeme do hluboké mísy a s použitím ručního šlehače je jemně vyšleháme. Přilijeme mléko, rozpuštěný tuk a med. Trochu promícháme.
  2. Smícháme moučkový cukr, mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháme ručním šlehačem. Dostaneme husté tekuté těsto, které nalijeme na plech velikosti 25 × 35 cm vyložený papírem na pečení a těsto rovnoměrně uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190°C cca 20 - 25 minut. Dávejme si pozor, protože kvůli medu se rychleji upeče do zlatova!
  3. Připravíme polevu: 20 dkg Hery na polevu rozpustíme ve vodě a zahříváme. Krystalový cukr promícháme s kakaem a ve více částech přidáme ke směsi tuku a vody při stálém míchání ručním šlehačem. Povaříme a opatrně přimícháme rum. Důležité je míchat po celou dobu, neboť kvůli alkoholu poleva trochu zpění.
  4. Vychladlé těsto nakrájíme na kousky obdélníkového tvaru a pak pomocí vidličky namočíme do horké čokoládové polevy. Při vybírání otřeme přebytečné polevu o stěnu hrnce a obalíme v kokosové moučce.
  5. Pokud na konci namáčení poleva začíná houstnout, můžeme ji opět uvést do tekutého stavu dalším zahřátí, ale musíme pořád míchat, protože se snadno připálí.
Tip: Kdy je potřeba přidat med? Ve dvou případech: když je poleva příliš hustá nebo hrudkovitá. Hustý med zahříváme, abychom ho mohli lépe vmíchat do těsta, a hrudkovitá proto, aby se rozpustili přírodní cukrové krystaly.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře