Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Svatební makové koláčky

Připravte si oblíbené koláčky!
Hodnocení uživatelů:
60 minut 60 minut 30 kusů porcí Náročné

Ingredience

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 vanil. cukru
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 7 lžiček oleje
  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • špetka soli
  • 250 gramů mletého máku
  • 1,25 dl mléka
  • 50 gramů čokolády
  • 50 gramů cukru moučka
  • špetka skořice

Příprava

  1. Nejdřív je třeba si připravit omládek neboli kvásek pro sladká těsta. Do hrnku dáme polévkovou lžíci mouky, 1 lžičku cukru, 1 dl vlažného mléka a rozdrobené droždí. Hrnek přikryjeme utěrkou a necháme směs vzejít .
  2. V míse smícháme mouku, moučkový a vanilkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a vše zalijeme zbylým mlékem.
  3. Směs zpracujeme v hladké těsto, které se nelepí ani na stěny mísy, ani na vařečku. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout .
  4. Mezitím si připravíme náplně. Na makovou dáme umletý mák krátce povařit s mlékem a cukrem. Do horkého rozlámeme čokoládu a necháme ji rozpustit. Až směs trošku zchladne, přidáme džem, dochutíme skořicí a dobře promícháme.
  5. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme si ho na několik menších částí, z nichž vytvoříme rovnoměrné válce. Z válců pak odkrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme je do kuliček.
  6. Kuličky urovnáme na plech pokrytý pečicím papírem a necháme je tam cca ½ hodiny dokynout. Pak v nich uděláme důlky a pomašlujeme je rozšlehaným vejcem.
  7. Nakonec do důlků vkládáme náplně a ještě podle chuti dozdobíme (drobenkou, sekanými ořechy, kouskem mandle, rozinkou apod.).
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře