Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Švestkové kostky s vanilkovým krémem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
40 minut 25 minut 16 porcí Náročné

Ingredience

těsto

  • 9 kusů vejce
  • 9 lžic krystalový cukr
  • 9 lžic hladká mouka
  • 1 lžička kakaový prášek

náplň

  • 1,25 kilogramů švestky
  • 30 gramů rostlinný tuk Hera
  • 2 lžíce strouhanka
  • 2 lžíce krystalový cukr
  • 1 lžička mletá skořice
  • 1 balení vanilkový puding Dr. Oetker
  • 400 mililitrů mléko
  • 4 lžíce krystalový cukr
  • 250 gramů rostlinný tuk Hera
  • 200 gramů moučkový cukr

zdobení

Příprava

  1. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Velký pekáč vyložíme pečicím papírem, vytřeme Herou a posypeme strouhankou. Půlky švestek (krájenou plochou dolů) poklademe na vrstvu strouhanky těsně vedle sebe. Krystalový cukr smícháme s mletou skořicí a směsí posypeme švestky.
  2. Připravíme piškotové těsto: ušleháme žloutky s 5 lžícemi krystalového cukru na jemnou pěnu. Z bílků elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh, během šlehání přidáváme zbylý krystalový cukr. Do žloutkové pěny postupně vsypeme mouku, dobře smícháme, pak přimícháme i sníh z bílků. ⅔ piškotového těsta rovnoměrně nalijeme na švestky. Do zbylého těsta vmícháme kakaový prášek a nalijeme ho na bílou vrstvu těsta. Opatrně promícháme, aby vzniklé těsto bylo pruhované.
  3. Koláč pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180 °C; v horkovzdušné troubě 165 °C) přibližně po dobu 25 minut. Po vychladnutí koláč obrátíme, aby těsto tvořilo spodní vrstvu a odstraníme pečicí papír.
  4. Připravíme vanilkový krém: z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Ze změklé Hery a moučkového cukru ušleháme krém a postupně přimícháme vanilkový pudink. Vrstvu švestek na obráceném koláči rovnoměrně potřeme krémem. Počkáme, až trochu ztuhne, a hotový koláč posypeme nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na kostky a servírujeme.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře