Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Švestkové kostky s vanilkovým krémem
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů :
40 minut
25 minut
16 porcí Náročné
Ingredience
těsto
- 9 kusů vejce
- 9 lžic krystalový cukr
- 9 lžic hladká mouka
- 1 lžička kakaový prášek
náplň
- 1,25 kilogramů švestky
- 30 gramů rostlinný tuk Hera
- 2 lžíce strouhanka
- 2 lžíce krystalový cukr
- 1 lžička mletá skořice
- 1 balení vanilkový puding Dr. Oetker
- 400 mililitrů mléko
- 4 lžíce krystalový cukr
- 250 gramů rostlinný tuk Hera
- 200 gramů moučkový cukr
zdobení
- 60-80 gramů nastrouhaná čokoláda na vaření
Příprava
- Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Velký pekáč vyložíme pečicím papírem, vytřeme Herou a posypeme strouhankou. Půlky švestek (krájenou plochou dolů) poklademe na vrstvu strouhanky těsně vedle sebe. Krystalový cukr smícháme s mletou skořicí a směsí posypeme švestky.
- Připravíme piškotové těsto: ušleháme žloutky s 5 lžícemi krystalového cukru na jemnou pěnu. Z bílků elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh, během šlehání přidáváme zbylý krystalový cukr. Do žloutkové pěny postupně vsypeme mouku, dobře smícháme, pak přimícháme i sníh z bílků. ⅔ piškotového těsta rovnoměrně nalijeme na švestky. Do zbylého těsta vmícháme kakaový prášek a nalijeme ho na bílou vrstvu těsta. Opatrně promícháme, aby vzniklé těsto bylo pruhované.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180 °C; v horkovzdušné troubě 165 °C) přibližně po dobu 25 minut. Po vychladnutí koláč obrátíme, aby těsto tvořilo spodní vrstvu a odstraníme pečicí papír.
- Připravíme vanilkový krém: z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Ze změklé Hery a moučkového cukru ušleháme krém a postupně přimícháme vanilkový pudink. Vrstvu švestek na obráceném koláči rovnoměrně potřeme krémem. Počkáme, až trochu ztuhne, a hotový koláč posypeme nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na kostky a servírujeme.
Žádný nový komentář.