Svíčková na smetaně

Autor:
Svíčková na smetaně
20 minut 50 minut 4 porce Náročné S masem Nelze


Ingredience

  • hovězí svíčková - 800 gramů
  • špek - 50 gramů
  • čerstvá mrkev - 1 kus
  • celer - 200 gramů
  • petržel - 1 kus
  • 1 větší cibule - 1 kus
  • smetana ke šlehání - 200 mililitrů
  • mléko -
  • hladká mouka -
  • cukr -
  • celý černý pepř -
  • sůl -
  • ocet - 1 lžíce
  • Perla máslová příchuť - 200 gramů
  • bobkové listy, nové koření - 2 kusy
  • citrónová šťáva -
  • mletý pepř - 1 gram

Příprava

Prošpikujeme maso, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhanou zeleninou (zeleninu je třeba očistit), cibulí, kořením, pokapeme citronovou šťávou, lehce zastříkneme octem a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme přes noc v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody (asi 2 dcl) a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření. Zeleninu se šťávou přelijeme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou moukou. Zalijeme smetanou ke šlehání a provaříme. Nakonec vše přecedíme, podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou, octem nebo přisladíme. Maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme zpět do omáčky a prohřejeme.
Tip: Výborné s brusinkovým kompotem a houskovým knedlíkem
Tisk Zavřít