Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Tažený závin

Hodnocení uživatelů:
60 minut 60 minut 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 280 gramů hladká mouka
  • 100 mililitrů teplá voda
  • 2 lžíce slunečnicový olej
  • 0,5 lžičky citrónová šťáva
  • 1 kus vejce M
  • špetka sůl (k dochucení)
  • 1 kilogram jablko oloupané a nastrouhané
  • 1 lžíce rozinky sultánky
  • dle chuti cukr
  • dle chuti mletá skořice
  • 100 gramů Hera máslová příchuť

Příprava

  1. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a směs nalejeme do proseté mouky. Hmotu zpracováváme od středu. Vypracujeme měkké, nepříliš lepivé těsto.
  2. Těsto vyndáme z mísy na podložku a zpracováváme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Poté rozdělíme na dva bochánky a na půl hodiny schováme do nahřátého hrnce, na nějž položíme další hrnec s horkou vodou.. Mezitím si oloupeme jalbka a nakrájíme na tenké plátky, nebo na hrubo nastrouháme.
  3. Jeden díl těsta rozválíme na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneseme na čistou velkou utěrku nebo ubrus a plát vytahujeme hřbety rukou do všech směrů do téměč průsvitné vrstvy. Silnější okraje případně odkrojíme.
  4. Potřeme plát rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom necháme volný asi dvoucentimetrový okraj. Takto připravený závin lehce poprašte cukrem i skořicí. Můžeme přidat rozinky a ořechy..
  5. Pomocí utěrky, která leží pod těstem, začneme závin postupně rolovat od kratší strany. Až dojdeme na konec, přeneseme ho na utěrce na plech a necháme na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahneme okraje dolů a celý závin opět potřete máslem.
  6. Závin pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C. Během pečení potíráme rozehřátým máslem.
Tip: Před krájením nechte moučník minimálně aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte, ale lépe je vydržet tak hodinu až 2, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby působí totiž velice tvrdě a hodně se při brzkém krájení láme!
Tip: odřezané zbytky těsta dávám znovu pod nahřátý hrnec, takže spotřebuji většinou celé těsto a závinů je dost a dost
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře