Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Trdelník

Hodnocení uživatelů:
20 minut 20 minut 20 porcí Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

  • kilo polohrubé mouky
  • kilo hladké mouky
  • 3 vajec
  • 500 mililitrů oleje
  • 250 gramů práškového cukru
  • 1 litr mléka
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů kvasnic
  • 1 špetka soli
  • 1 dl rumu
  • špetka citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • 200 gramů mletých ořechů

Příprava

Do múky pridáme soľ, muškátový orech a citrónovú kôru (v množstve všetko medzi prsty), a rum. Rozbijeme vajíčka, oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka dáme do taniera, pridáme k nim cukor, zamiešame. Olej vylejeme do hrnca, pridáme žĺtka s cukrom a zamiešame, pridáme do múky. Potom pridáme kvások, zamiesime. Potom z cesta oddelíme asi pol kilogramu na jeden trdelník, hnetieme na ovály a necháme nakysnúť. Škrabkou narežeme ovál v polovičke, roztiahneme a vytvoríme dlhý šúlok. Necháme podkysnúť a nahusto navinieme na drevený valček (navinuté časti sa musia prekrývať). Točiť treba rýchlo, aby sa cesto neroztrhlo. Pomúčime a navaľkáme, aby cesto získalo jednotný tvar. Potrieme bielkami, obalíme drvenými orechmi a dáme piecť nad pahrebu do pece (originál skalický trdelník sa pečie na bukovom dreve). Za stáleho otáčania pečieme asi 18 min. Na záver celý posypeme práškovým cukrom.
Tip: Ak nemáme valček na trdelníky a pec, dobre poslúži aj drevený valček obalený alobalom, ktorý vložíme do hlbšieho plechu a pečieme v klasickej rúre a pravidelne otáčame.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře