Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Vánočka

Receptynakazdyden.cz
Oblíbený recept na vánočku bez které se Vánoce neobejdou.
Hodnocení uživatelů:
30 minut 40 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 150 gramů rostlinného tuku Hera
  • 120 gramů cukru moučka
  • 4 vaječný žloutek
  • 600 gramů hladké mouky
  • 1 lžička pískového cukru
  • 42 gramů droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 mililitrů mléka
  • 50 gramů rozinek
  • 50 gramů mandlí
  • 1 dl rumu na naložení rozinek
  • 50 gramů mandlových lupínků
  • 1 vejce na potření

Příprava

  1. Rozinky si naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek.
  2. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový cukr, vanilku, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto.
  3. Necháme na teplém místě kynout (těsto na vánočku kyne v teplém prostředí nejméně jednu hodinu). Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů. Pleteme od středu, protože těsto stále kyne. Spodní díl přeneseme na plech, prsty nebo držadlem vařečky promáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme střední díl, opět promáčkneme, potřeme vejcem a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.
  4. Celý povrch potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle zapíchneme špejle, aby vánočka držela při pečení tvar.
  5. Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 °C. Po upečení pocukrujeme.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře