Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Vánočka

Hodnocení uživatelů:
30 minut 40 minut 35 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 1 kilogram polohrubá mouka
  • 150 gramů cukr
  • 150 gramů máslo
  • 40 gramů droždí
  • 3 kusy žloutek
  • 1/2 litru mléko
  • dle chuti sůl
  • dle chuti rozinky
  • žloutek na potření

Příprava

  1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, rozdrobené droždí, sůl, rozinky a mlékem zaděláme těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout přikryté utěrkou.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na díly. Čtyři větší, tři menší a dva ještě menší. Rozválíme je na válečky asi 50 cm dlouhé.
  3. Vymastíme plech a klademe na něj nejprve pletence ze čtyř dílů. Prostředek trochu umačkáme a potřeme bílkem. Pak do umačkaného prostředku posadíme pletenec ze tří dílů. Opět umačkáme a potřeme bílkem. Navrch uložíme nejmenší pletenec.
  4. Konce vánočky dobře spojíme, upravíme a necháme i vykynout. Pak potřeme žloukem a dáme péci do středně vyhřáté trouby.
  5. Pčeme přibližně 45 minut.
Tip: Mezi pletence můžeme napíchat vyloupané mandle, než vánočku dáme péct.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře