Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Vánočka

Hodnocení uživatelů:
50 minut 10 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 500 gramů polohrubá mouka
  • 150 gramů máslo
  • 100 gramů cukr krupice
  • 1 kus droždí
  • 1 kus vejce
  • 2 kusy žloutek
  • 1 kus vanilkový cukr
  • 1 kus smetana
  • 1 špetka sůl
  • dle potřeb mléko
  • dle chuti kandované ovoce
  • dle chuti muškátový oříšek
  • dle chuti hřebíček drcený
  • dle chuti mandle

Příprava

  1. Prosetou mouku necháme na teplém místě zahřát. Do hrnku rozdrobíme kousky droždí, k tomu přidáme část obyčejného cukru a malou část mouky a vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme dostatečně vykynout.
  2. V míse přidáme k vejcím, žloutkům a máslu špetku soli a trochu uvedeného koření, zbytek cukru a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul, a dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Všechno pečlivě promícháme. Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Znovu zamícháme a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra, kde spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta. Nejdříve spleteme spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
  3. Smotanou vánočku natřeme směsí mléka a žloutku. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme chvíli vykynout. Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatohněda.
Tip: Kdo nemá rád mandle, nemusí je použít, stejně tak rozinky.
Tip: Pokud nechcete vánočku připálit, přikryjte ji alobalem.
|
|
| Tisk
no fůůůj taková černota
Karin Boušková | 25.12.2014 16:57 1
Odpověď na 1. Komentář.
Přidejte vlastní recept a fotku vámi podařené vánočky:-D
Receptynakazdyden.cz | 8.1.2015 23:24 2

Zeptejte se šéfkuchaře