Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Vánočka jako od maminky

Hodnocení uživatelů:
30+90 45 minut - Středně obtížné

Ingredience

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů hladké mouky
  • 45 gramů kvasnic
  • 120 gramů cukru moučka
  • 150 gramů másla
  • 3 žloutky
  • 7 gramů soli
  • 270 mililitrů mléka
  • 1 lžička pečícího prášku
  • 75 gramů rozinek
  • dle chuti mandle plátky na posypání
  • kůra z jednoho citrónu
  • vejce na potření

Příprava

  1. V malém hrníčku rozetřeme kvasnice s lžičkou cukru. Až se kvasnice rozpustí, přidáme trochu mouky a vlažného mléka. Zakryjeme a necháme v teple vzejít kvásek. V míse smícháme obě mouky, prášek do pečiva, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, zbytek mléka, rozinky a povolené máslo. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme, dokud těsto není krásně hladké a nelepí se na stěny. Poté poprášíme jemně moukou, zakryjeme a dáme na necelou hodinu kynout do tepla (nejlépe do peřin).
  2. Po necelé hodině těsto rozdělíme na dva díly. První díl rozdělíme na 4 (5) kousků a vyválíme copánky, ze kterých upleteme základnu vánočky. Druhý díl rozdělíme na 3 kousky, vyválíme copánky a upleteme druhé patro vánočky. Na pečící papír dáme základnu ze 4 (5) upletených copánků, podél středu vytlačíme důlek, a položíme na něj druhé patro upletené ze 3 copánků. Druhou vrstvu zafixujeme pomocí špejlí nejlépe na čtyřech místech (aby se nám vánočka nerozjela). Takto upletenou vánočku necháme ještě další půl hodiny kynout. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  3. Vánočku dáme péct do vyhřáté trouby. Ze začátku pečeme prudčeji, poté nastavíme teplotu na 150° a pozvolna pečeme a průběžně občas potřeme vajíčkem, aby se vánočka krásně leskla. Pečeme do krásně zlatavo-hnedé barvy. Délka pečení zhruba 45 minut.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře