Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Velikonoční beránci

Hodnocení uživatelů:
30 minut 60 minut 15 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 230 gramů cukr
  • 440 gramů hl.mouka
  • 210 gramů tuk Hera
  • 3 kusy vejce
  • 250 mililitrů mléko
  • 1 balení prášek do pečiva
  • 1 balení vanilkový puding
  • 70 gramů rozinky

Na vytření a vysypání forem

  • 5 lžic olej
  • 5 lžic hrubá mouka

Na zdobení

  • 150 gramů čokoláda na vaření
  • 20 gramů 100% tuk
  • 6 kusů hřebíček na oči

Příprava

  1. Šleháme tuk s cukrem. Přidáváme po jednom vejci, po dílech mouku a pak ostatní. Nakonec vmícháme rozinky (rozpis je na jednoho velkého a dva malé beránky). Formy velmi důkladně vymažeme a vysypeme.
  2. Těstem neplníme až po okraj, pečením nabyde. Pečeme zároveň na plechu, ale malé beránky vyndáme dříve. Pečeme při teplotě 180 stupňů, cca 60 minut - velký beránek. Do beránka píchneme špejlí, pokud při vytažení není na špejli těsto, znamená to, že je beránek upečený. Opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout. Studené zdobíme. Můžeme také polít čokoládovou polevou.
  3. Po ztuhnutí čokolády uvážeme mašličku. Na polívaného beránka můžeme očička přilepit pomocí čokolády - třeba nějaký bonbonek.
  4. Pokud beránky polívat nebudeme, stačí pocukrovat, uvázat mašličky, místo očiček píchneme hřebíčky a do pusinky můžeme dát něco zeleného - třeba myrtu.
Tip: Těsto je moc chutné, pokud nechcete vyloženě dělat beránka, můžeme upéct jako buchtu na plechu nebo v bábovce. Rozpis těsta je na jednu větší bábovku.
Tip: Vydrží dlouho chutné a čerstvé. Do těsta můžeme vmíchat také kandované ovoce.
|
|
| Tisk

Zeptejte se šéfkuchaře