Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Velikonoční jidášky

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
Středně obtížné

Ingredience

  • 150 mililitrů mléko
  • 40 gramů droždí
  • 100 gramů krupicový cukr
  • 300 gramů hladká mouka
  • 100 gramů Hera
  • 2 kusy žloutky
  • 2 kusy vejce
  • 150 gramů hrubá mouka
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhaná citrónová kůra
  • 1 lžíce rozinky
  • vejce na potření

Příprava

  1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmícháme.
  2. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
  3. Změklou Hru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny.
  4. Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru.
  5. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  6. Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
  7. Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie.
  8. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout.
  9. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme.
  10. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
  11. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout.
  12. Hotové jidáše můžeme potírat medem.
  13. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře