Vepřové koleno s hlívou ústřičnou

Autor:
Vepřové koleno s hlívou ústřičnou
20 minut 480 (pomalý hrnec) 4-6 porce Středně obtížné


Ingredience

  • pěkné vepřové koleno - 1
  • velká cibule, mrkev, celer a petržel - 1
  • čerstvé hlívy ústřičné - 300-500 gramů
  • masového vývaru - 1/2 litru
  • kořenící směs na vepřové maso (nebo dle chuti) - dle chuti
  • sůl, pepř, vepřové sádlo, máslo, petrželová nať - dle chuti

Příprava

  1. Vepřové koleno si opláchneme, očistíme a dobře osušíme. Ostrým nožem provedeme řez nejblíže kosti a velmi opatrně koleno vykostíme. Vykostěné koleno rozložíme a větší celistvé svaly, ještě dále rozřízneme.
  2. Maso dle chuti okořeníme, osolíme a opepříme.Bohatě poklademe proužky nakrájené cibule. Na takto okořeněné maso vrátíme kosti a vše dobře společně zarolujeme skoro do původního tvaru a velmi pevně převážeme potravinářskou nití.
  3. Zamotané a svázané koleno osolíme, okořeníme a opepříme i na povrchu a zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran do zlaté barvy.
  4. Do pomalého hrnce vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a podlijeme masovým vývarem. Vložíme opečené koleno a „pomalíme“ na program LOW 8 hodin. Maso následně vyjmeme a zbavíme nitě. Odstraníme vložené kosti a koleno nakrájíme na plátky, které se nám stejně budou rozpadat, ale to nám nevadí, jde především o chuť. U toho receptu „bohužel“ nejde o vzhled. Maso udržujeme teplé. Na pánev si dáme rozpustit lžíci másla a vložíme na větší kusy nakrájenou hlívu ústřičnou. Lehce prohodíme a necháme pustit houbu její obsaženou vodu. Necháme lehce vydusit, posypeme lžičkou mletého kmínu, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželovou nať. Na talíř servírujeme tak, že do jedné poloviny hlubokého talíře dáme rozpadající se porce vepřového kolena a na druhou polovinu podušenou hlívu. Bohatě posypeme čerstvě nasekanou petrželovou natí, a kdo chce, může si ještě polít maso sosem z výpeku kolena.
  5. Podáváme s čerstvě upečeným chlebem – a co následuje? …. „ nebe v hubě“.
Tisk Zavřít