Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Vepřové „Mangalica“ na houbách

Hodnocení uživatelů:
10 minut 180 minut 3 porce Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 500 gramů vepřové plece (plemeno Mangalica)
  • 4-6 kusů větších hřibovitých hub – „modráci – sucháči“
  • 1 velká cibule
  • 1/2 litru horké vody
  • 2 lžičky sádla Mangalica
  • 2 kusy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • dle chuti čerstvě mletý pepř, sádlová jíška, drcený kmín

Příprava

  1. Připravíme si pomalý hrnec (dále jen PH).
  2. Na pánvi si rozpustíme lžičku sádla z plemene Mangalica a opečeme na něm na kostky nakrájenou, osolenou a opepřenou vepřovou plec. Jakmile se maso krásně opeče a zatáhne, přendáme jej do PH. Do výpeku z masa přidáme na silnější plátky nakrájené čerstvé houby a posypeme drceným kmínem. Necháme lehce pustit v nich obsaženou vodu a po změknutí hub je přidáme k masu do PH. Na pánvi si rozpustíme další lžičku sádla Mangalica a opečeme do zlaté barvy najemno nakrájenou cibuli, kterou poté také přidáme do PH k masu a houbám. Podlijeme ½ litrem vařící vody, přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a PH přikryjeme pokličkou a připravujeme v poloze HIGH cca 3 hodiny.
  3. Po uvedené době smícháme lžičku sádla Mangalica s lžicí hladké mouky a přidáme do PH za účelem lehkého zahuštění omáčky. Promícháme a necháme ještě cca 30 minut na program LOW probublávat. Poté opatrně promícháme a dochutíme dle potřeb solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.
Tip: (Mangalica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno roku 1833 zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i u nás populární bagoun) s polodivokými vepři z Šumadije. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě - tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.)
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře