Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

Hodnocení uživatelů:
10 minut 80 minut 4 porce Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 4 vepřová ouška
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • 1/2 citronu
  • 1 střední mrkev
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 8 středních žampionů
  • 1 hrst nasekané petrželové natě
  • dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, kmín

Příprava

  1. Suroviny na bešamel: 50 g másla 1 velká najemno nasekaná cibule 200 ml vývaru z vepřových oušek 4 stroužky česneku
  2. Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru. Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná.
  3. Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.
Tip: Inspirováno receptem Staročeské kuchyně
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře