Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Závin z bramborového těsta

Hodnocení uživatelů:
30 minut 20 minut 40 porcí Náročné

Ingredience

Těsto

  • 250 gramů vařené brambory ve slupce
  • 250 gramů polohrubá mouka
  • 1 balení kypřící prášek do pečiva
  • 120 gramů moučkový cukr
  • 1 kus vejce
  • 60 gramů máslo nebo hera
  • 1 balení vanilkový pudinkový prášek

Náplň maková

  • 150 gramů mák
  • 100 mililitrů mléko
  • 1 lžíce cukr krystal nebo krupice
  • 2-3 lžíce strouhané piškoty
  • 1 špetka mletá skořice
  • 1-2 lžičky máslo
  • 1-2 lžičky rum
  • 1-2 lžíce ovesné vločky na zahuštění

Náplň jablečná

  • 1/2 kilogramů jablka
  • 3-4 lžíce voda na podlití
  • 1 balení vanilkový pudinkový prášek
  • 1-2 lžíce cukr
  • 3-4 lžíce strouhané piškoty
  • 1-2 lžíce ovesné vločky na zahuštění

Příprava

  1. Nejdřív si připravíme náplně. 1.Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, piškoty, skořici, máslo, rum, vločky... 2.Jablka nastrouháme na jemno a rozvaříme na mírném plameni. Poté vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v troše vody, zahustíme piškoty a vločkami.
  2. Těsto: Vařené studené brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, změklý tuk a pudink.
  3. Vypracujeme těsto a rozdělíme na 4 díly. Rozválíme každý díl na placku, potřeme náplní.
  4. Zarolujeme, konce přitiskneme a přeneseme na vymazaný plech.
  5. Záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby.
  6. Pečeme na 170°C asi 20 minut. Před podáváním rozkrájíme a pocukrujeme. Ještě potřebujeme: tuk na vymazání plechu, 1 žloutek na potření závinů, moučkový cukr na posypání
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře