Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Zelná houska

Hodnocení uživatelů:
30 minut 30 minut 9 porcí Snadné Jemně pálivé

Ingredience

Těsto

  • 200 gramů uzené či slanina
  • 400 gramů hladká mouka
  • 400 gramů kysané zelí
  • 200 mililitrů vlažné mléko
  • 1 kus vejce
  • 50 gramů rozpuštěné máslo
  • 1 kostka kvasnice
  • 1/2 lžičky cukr
  • 1 balení kmín
  • 1 lžíce sůl

Příprava

  1. Do misky rozdrobíme kostku kvasnic, přidáme půl lžičky cukru, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme hladkou moukou. Kvásek necháme v teple kynout pod utěrkou. Mléko musí být vlažné, aby kvasnice nakynuli, ale ne moc horké, kvásek by nám nevzešel.
  2. Když nám kvásek nakyne, přidáme do něho vejce, přilijeme rozpuštěné máslo, přidáme trochu soli (ne moc, uzené je slané) a hladkou mouku.
  3. Z těchto přísad vypracujeme lepivé a táhnoucí se těsto.
  4. Do hotového těsta vmícháme uzené nebo slaninu a kysané zelí, které trochu pokrájíme ať není dlouhé.
  5. Těsto pořádně propracujeme, aby se zelí s těstem dobře spojilo.
  6. Lžící děláme na pečicí papír kopečky. Lžíci je lepší si namočit, aby se těsto tolik nelepilo a šlo lépe umístit na plech.
  7. Na každou houstičku nasypeme trochu kmínu a hrubou sůl.
  8. Houstičky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut, houstičky jsou pečené, když jsou na povrchu zlaté.
Tip: Můžeme poprášit houstičky pálivou paprikou, čili a různým kořením aby houstičky byly pikantnější.
Tip: Houstičky jsou výborné samotné, ale můžou se podávat k polívkám, masům apod.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře