Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Žužu

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
190 minut 30 minut 30-40 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 30 dekagramů cukru krystal
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce medu
  • 16 gramů želatiny
  • 6 lžic vody
  • 1 špetka soli
  • aroma dle chuti
  • potravinářské barvivo dle chuti
  • 5 dekagramů moučkového cukru
  • olej

Příprava

  1. V plastové nádobě rozpustíme želatinu v 6 lžicích vody. Nepoužívejme želatinové plátky.
  2. Cukr, med a vodu smícháme a na mírném plameni vaříme 3-4 minuty.
  3. Trochu tohoto horkého sirupu vlijeme k želatině, dobře promícháme a poté do jedné mísy slijeme obě hmoty, přidáme k nim špetku soli a trochu barviva. Kuchyňským robotem šleháme asi 10 minut na táhlou, lepivou masu. Správnou konzistenci bude mít hmota tehdy, jestliže v přirozeném stavu, tedy bez barviv a aromat, zbělá a začne se "plazit" po metlách nahoru. Naolejovanýma rukama přeneseme do naolejované mísy, zakryjeme ji silikonovým pečícím papírem a necháme v lednici 3 hodiny stát.
  4. Po 3 hodinách v lednici, vyndáme masu a pomocí nůžek z ní vystřihujeme kousky, které obalíme v prosátém moučkovém cukru, aby se k sobě nelepily. Máme dokonalé žužu.
Tip: Když hmotu šleháme, ke konci hodně stříká a lepí se, proto neuškodí okolí mixeru zakrýt utěrkami. Při přendavání dbejme na to, abychom nic nezašpinili, protože úklid této hmoty je nelehký.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře