Tipy a triky

Čím se liší quesadillas, burrito a tortilla? Čím se liší tacos a nachos? Co to je fajitas?

Quesadillas, burritos a fajitas spojuje to, že se ve všech případech jedná o jídlo zatočené v pšeničné tortille. Často v nich najdeme i podobné komponenty, např. kuřecí maso, hovězí maso nebo cibuli. Příprava každého z nich však probíhá rozlišným způsobem. Quesadillas jsou dvě vzájemně spojené placky, které se vyplňují nádivkou - nejčastěji je to pečené kuřecí maso, cibule, ostrá paprika, jalapeno se sýrem a někdy s přidáním papriky. Placky jsou opečené z obou stran a následně krájené na menší kusy. Quesadillas má mít vevnitř roztopený sýr a na povrchu křupavou vrstvu. Burritos je pšeničná tortilla, rozříznutá na polovinu a zavinutá do rožku. Náplní je cibule, pečené kuřecí maso nebo hovězí maso, maso často bývá mleté. Burritos může mít navíc libovolné komponenty jako přísady, protože v tomto případě se jedná hlavně o způsob konzumace - tzn. v tortille. Fajitas jsou kousky pečeného nebo grilovaného hovězího masa nebo kuřete, které je okořeněno koriandrem, římským kmínem, česnekem, jalapeno papričkou a limetkou. Někdy je maso pečené společně s cibulí a paprikou. Servíruje se na talíři s teplou tortillou a ozdobené listy salátu. U stolu si sami zavineme rolku vyplněnou vybranými přísadami. Fajitas má být servírováno s takovými tradičními přísadami, ke kterým patří: guacamole, rajčatová salsa a kyselá smetana. Tortilla je název dvou pokrmů. V mexické kuchyni se jedná o placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky (masa harina), zatímco ve španělské kuchyni je to druh tlusté palačinky s bramborami. Tacos je křupavá kukuřičná tortilla přeložená na polovinu. Je smažená ponořena v hlubokém oleji, s 3 centimetrovým oválným dřívkem uprostřed. Po usmažení si tacos uchovává svůj tvar a plní se různými komponenty: zeleninou, salátem, masem a sýrem. Nachos jsou kousky kukuřičné tortilly nařezané na nevelké trojúhelníky a usmažené ponořeny v oleji. Takové křupavé chipsy jsou servírovány k jídlu. Bývají navíc posypané mletým masem, kousky marinované papriky, jalapeno, olivami, žlutým sýrem nebo rajčaty. Následně je toto jídlo často v takové podobě zapékané.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře