Tipy a triky

Jak uvařit rýži do asijských jídel a jak používat speciální rýži?

V čínské kuchyni je nejčastěji používána dlouhozrná rýže. Jedná se o jeden z nejvíce populárních druhů na celém světě. Obsahuje méně škrobu než zrnka krátkozrné rýže, díky čemuž je po uvaření sypká, vzdušná a dělí se na jednotlivá zrnka. Ideální nádobou k vaření rýže je rychlovarný hrnec. Rýže, která je vařená ve vodní koupeli pod lehkým tlakem, se stává vzdušnější a současně je i více sypká. Jestliže však nemáme rychlovarný hrnec, můžeme vyzkoušet následující způsob. Recept na 0,5 kilogramu rýže Ingredience: kalíšek Knorr Bujón Slepičí - 1 kus, rýže dlouhozrná - 0,5 kg, cibule střední velikosti - 1 kus, voda - 1 litr, máslo nebo olej - 100 gramů. Způsob přípravy: 1. Proplachujte rýži pod tekoucí studenou vodou do okamžiku, až začne být průzračná. 2. Cibuli nakrájejte na drobné kostky. 3. V hrnci rozehřejte tuk a nechej na něm zesklovatět cibuli. Následně přidejte odkapanou rýži, chvíli nechte opékat a následně zalijte litrem vody. Přidejte kalíšek Knorr Bujón Slepičí a vše přiveďte do varu. 4. Hrnec s rýží přikryjte a vložte jej do druhého hrnce, prostor mezi nimi vyplňte horkou vodou. Rýži nechte vařit ve vodní koupeli cca 30 minut, průběžně míchejte do okamžiku, až zcela pohltí vodu a až zrnka budou měkká. 5. Rýži přeložte do široké misky a důkladně ji zamíchejte tak, aby v ní nebyly žádné hrudky.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře