Tipy a triky

Jak uvařit těstoviny al dente?

Vlijte do hrnce třikrát více vody, než máte těstovin a přidejte sůl. Přiveďte vodu do varu a následně do ní vložte těstoviny, průběžně míchejte a kontrolujte, zda jsou již odpovídajícím způsobem měkké. Dávejte pozor, abyste těstoviny nerozvařily. Nejčastěji se těstoviny vaří cca 8-10 minut, závisí to však na jejich druhu a tvaru. Správně připravené těstoviny by se neměly lámat a v jejich řezu by měla být viditelná tenká světlejší tečka nebo linka. Těstoviny mají při skousnutí jemně odolávat tlaku zubů, ale současně musí být možné je snadno rozkousnout. Uvařené těstoviny neproplachujte studenou vodou - je to způsob, při kterém ztrácejí svou chuť. Oceďte je, přelijte olivovým olejem a rozložte na plochém plechu, aby rychleji vystydly - tak si uchovají chuť i svou pružnost. Do zapékaných pokrmů používej syrové těstoviny. Pamatuj si, že je nutné nádobu, ve které připravuješ daný pokrm, dobře přikrýt fólií - vodní pára tak zůstane uvnitř nádoby. Jestliže připravuješ zapékaný pokrm bez žádné omáčky, pak do něj přidej cca 150 ml vody na každých 200 g těstovin.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře