Tipy a triky

Jak vařit chřest?

Bílý chřest je nutné důkladně oloupat a zbavit jej tak poněkud lýkovaté slupky, následně odříznout konce v délce cca 3-4 cm. Konečky chřestu se snadno stávají vláknité. Umytou zeleninu spojte do svazku po 10-12 kusech. Ideální metodou vaření chřestu je jejich umístění ve svislé poloze, například ve speciálním košíčku. Je dobré je částečně přikrýt a nezanořovat celé stonky. Chřest vařte ve vroucí vodě, dodržujte následující proporce: 1/2 lžíce soli a 1 lžíce cukru na 1 litr vody. Může se stát, že chřest má nepříjemnou, hořkou pachuť. Lze se tomu vyhnout tak, že do vody přidáte trošku mléka. Bílý chřest vařte po dobu cca 6-8 minut, v závislosti na jeho tloušťce. Uvařené lodyhy chřestu můžete složit tak, že spojíte hlavičku s koncovkou. Při skousnutí by chřest neměl prasknout, ale měl by být jemně jadrný. Uvařený chřest můžete zpevnit ve studené vodě s ledem. Zelený chřest není nutné loupat, stačí, když z něj jemně očistíte všechny začínající výrůstky. Vařte jej podobným způsobem jako chřest bílý, ale bez přidávání mléka. Zelený chřest se uvaří rychleji než bílý - stačí cca 5-6 minut. Uvařený chřest stačí obalit v rozpuštěném másle s troškou soli, cukru, pepře a kůry z citrónu nebo pomeranče. Je nutné dávat pozor, aby se máslo nepřipálilo, protože pak by jídlo bylo nechutné a nezdravé.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře