Tipy a triky

Jak vařit květák?

Květák nakrájejte na menší růžičky. Snažte se, aby v rámci možností byly všechny kousky podobné velikosti - je to důležité během vaření. Takto připravený květák zalijte studenou vodou s přidáním octa nebo soli a odstavte na 5 minut. V případech obou přísad má být poměr soli nebo octa a vody 1: 20. Díky této činnosti květák získá pěknou bílou barvu a zbaví se všech insektů, které se ukrývaly v jeho růžičkách. Následně růžičky opláchněte vodou.

Květák vložte do vařící, osolené vody s přísadou cukru. Na 1 litr vody použijte 1/2 lžíce soli a 1 lžíci cukru. Květák vařte 4 minuty - měl by být jadrný, jemný a měkký. Uvařenou zeleninu ihned servírujte k jídlu. Jestliže ji přelijete vodou, ztratí částečně svou chuť. Jestliže však chcete zeleninu prudce ochladit, udělejte to rychle, nejlépe ve vodě s ledem. Růžičky květáku okapané z vody lehce opečte v rozpuštěném másle nebo přelijte. Je nutné dávat pozor, aby se máslo nebo margarín nepřipálil, protož jídlo by pak bylo nechutné a nezdravé. Dochuťte dle vlastní chuti, jestliže usoudíte, že je to nutné.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře