Tipy a triky

Jaké houby používáme do jakých pokrmů? (Lišky, praváky, klouzky, žampióny)

Každý druh houby má jiné aroma, chuť, konzistenci a barvu. V závislosti na druhu se houby také různě chovají v průběhu sušení, vaření nebo smažení. Hřib borový je houba, která chutná v každé formě. Hodí se k sušení, marinování, pečení i vaření. S ohledem na svou vynikající chuť je tento hřib považován za krále mezi houbami. Klouzky jsou po utržení obalené tenkou vrstvou slizu, což může některým lidem vadit. Před dalším zpracováním je nutné jim oloupat kůrku, ačkoliv je to dosti časově náročné. Tyto houby se hodí pro sušení a marinování, je možné je také používat při vaření. Není doporučeno je však péci nebo dusit, protože klouzek při těchto procesech uvolňuje specifické, slizké šťávy - je to pak viditelné např. v konzistenci omáčky. Jejich chuť je však natolik vynikající, že i přesto si tyto houby nachází mnoho ctitelů. Lišky mají výraznou chuť. V čerstvé podobě se hodí k pečení, je možné je také marinovat, ačkoliv nejsou tak řízné jako je hřib borový nebo klouzek. Sušené lišky bohužel ale nemají takové aroma a ve vařené podobě bývají poněkud hořké. Žampióny - jejich největší výhodou je to, že jsou dostupné během celého roku. Ačkoliv nemají takové aroma, jako má hřib, tak i přesto se těší velkému uznání. Hodí se k sušení, mražení, marinování, vaření i smažení.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře