Tipy a triky

Ještě lepší chuť grilování

Aby jídlo z grilu bylo chutnější, je dobré je dříve pokapat olivovým olejem nebo marinovat. Čemu vlastně marinování masa pomáhá? Zlepšuje chuť masa, způsobuje, že maso je křehčí a šťavnatější. Podle tradičních receptů má marinování masa trvat jeden a někdy dokonce až tři dny. Složky marinády jsou připravovány většinou ručně: třením v moždíři, krájením a sekáním na drobné kousky a přidáváním octa nebo vína. Následně se maso přelije a několikrát obrátí, aby nasáklo takto připravenou směsí marinády. Milovníci dobře dochuceného masa, kteří nemají čas ani energii na vymýšlení receptů na domácí marinády, mohou využít hotové produkty, které jsou dostupné na trhu. Jako příklad je možné uvést Přírodní marinády Knorr, které jsou v závislosti na variantě určeny k marinování masa, kuřete nebo ryby. Marinování masa je především důležité v případě grilovaných pokrmů, protože snižuje množství rakovinotvorných substancí, k jejichž uvolňování dochází v průběhu grilování masa. Marinované maso je dobré zavinout do hliníkové fólie - alobalu s napíchanými otvory a ponechat v dýmu, který vychází z grilu. Jídlo pak získává více vůně, jestliže k uhlí přidáme bylinky: tymián, laskavec nebo šalvěj. Marinování zlepšuje chuť, způsobuje, že maso je křehčí a šťavnatější. Navíc pak je dobrá kombinace vybraného koření se způsobem grilování, což rovněž příznivě ovlivňuje naše zdraví. Pepř Kayenský, majoránka nebo tymián zlepšují trávení, kmín snižuje nadýmání. Osoby, které se necítí jistě v oblasti zcela samostatného tvoření směsí bylinek a koření, mohou využít hotové směsi, které jsou na trhu dostupné, například Přírodní Marinády Knorr do masa, kuřete nebo ryb - radí Radka Kotková, specialista výživy značky Knorr.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře