Tipy a triky

Kaše

Kaše jsou dobrým zdrojem složených uhlovodanů (škrobů) dodávajících energii pro práci svalů, vitamínů ze skupiny B (hlavně B1, B2, PP, kyseliny listové), draslíku, hořčíku, železa, zinku a také vlákniny. Zvláště cenné jsou kaše s velkými zrny a kroupové. Čím je kaše drobnější, tím jsou její výživné hodnoty menší. Pokrmy z krup a kaší se vyznačují vysokou energetickou hodnotou. Jsou syté a z pravidla lehce stravitelné. Vitamín B1 (tiamin) umožňuje organismu využít uhlovodany - základní zdroj energie. Tento vitamín je také nutně potřebný pro správnou funkci nervového ústrojí. Tiamin je obsažen hlavně ve vnější vrstvě obilných zrn, proto také technologické procesy, spočívající v loupání a leštění ochuzují kaše o tento vitamín. Doporučuje se konzumovat 1,1 mg (RDA) vitamínu B1 denně. Nejvíce tohoto vitamínu je obsaženo v jáhelné kaši 0,7 mg a v pohankové kaši 0,5 mg ve 100 mg porci.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře