Tipy a triky

Rýže

Rýže je dobrým zdrojem složených sacharidů, které nám dodávají energii. Pokrm z rýže je obvykle snadno stravitelný, proto je rýže především doporučována v případě dietních pokrmů nebo v případě dětských jídel. Rýže neobsahuje gluten (lepek) - bílkovinu, která je často příčinou potravinové alergie. Hnědá rýže, čili taková, z jejichž zrnek byly pouze odstraněny vnější vrstvy slupek a zrna dále neprošla procesem leštění, obsahuje více výživných látek  a vlákninu dokonce v množství 8,7 g ve 100 g porci, v porovnání s tím bílá rýže obsahuje "pouze" 2,4 g vlákniny ve stejně velkém množství. Vláknina, ačkoli nestravitelná, která organismus beze změny opouští, plní velmi důležitou úlohu při správném fungování lidského organismu. Pokud vlákniny konzumujeme příliš málo, může u nás dojít k problémům se zažívacím ústrojím, krevním systémem a s metabolismem. Vláknina totiž zabraňuje zácpám, chrání před nemocemi tlustého střeva a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat 20-40 g vlákniny denně.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře